Hijrah : You are not alone

Bangun pagi hari ni.. tetiba rasa nak scroll instagram..
Tetiba terbaca nukilan dari Kak Fyn Jamal..
Sangat deep and I feel stronger..


Let your past make you better not bitter..
.............................................

kekuatan utk perubahan adalah dlm kuatnya tiang sokongan.
.
sekental Rasulullah SAW yg berkhalwat jauh dari sejagat,
baginda tetap menjumpai tenang dlm kehangatan setia yakin Khadijah ra.
.
no one can do it alone.
dan jgn sekali2 merasakan sunyi tanpa sesiapa.
.
baqarah 38:
fa imma ya'tiannakum minni huda
kemudian bila dtg dariku petunjuk
.
faman tabi'a hudaaya
lalu siapa mengikut petunjuk itu
.
falaa khaufun 'alaihim
maka tiada takut pdnya
.
walaa hum yahzanuun
dan tidak mereka bersedih
.
tanyalah sesiapa sahaja yg telah melepaskan manusia. melantakkan perasaan sunyi demi membina hubungan dgn Allah SWT  tanyalah apakah wujud lagi perasaan sepi yg biasa mereka rasa dlm keriuhan hidup dahulu.
.
it is ONLY when you choose to be alone for the sake of Allah SWT
will He fill your heart with things you never knew fulfill you.
.
smlm berbual sama suami ttg topik ini. dan dia memberikan aku satu hujah yg tembus ke hati.
.
"of course org berubah akan hilang kawan. komfem dia ckp
"kau dah berubah" atau "kau dah lain".
tapi itulah dia ttg berubah. rutin tukar. tak sama dah"
.
true.
.
you cant stop drugs if you still hang out with your addict friends.
you cant stop zina if you still live with your boyfriend.
.
nak betul2 berubah--
kena tolak mentah2.
.
senang.
semua org boleh.
.
benda2 spt rasa bodoh buat dosa yg buat
kita rasa nak stop buat lg adalah hidayah.
semua ada hari rasa nak blah.
.
nak terus kekal lari ITU yg susah.
.
how do i start new? nanti jatuh, siapa nak sambut aku?
ada ke yg sudi dgn aku? at least kwn yg ini dah kenal aku.
.
ada.
TUHANMU..
.
ya. mmg pelan2 semua hilang. kawan2 baik,
rutin2 biasa yg define diri kita. dan di masa2 itu, kita persoal keputusan kita.
.
but just give time.
.
yakin dgn innallah ma'ana;
sesungguhnya Allah SWT bersama kita.
.
kita tak pernah bersendian.
dia sentiasa ada.
utk sesiapa yg mahu dia ada.
.
sunyilah bagaimana pun tanpa manusia--
akan terlihat bagaimana Allah SWT wujud dlm kebaikan2 tak disangka2.
.
dlm kwn baru, dlm pasanganmu, dlm binatangmu, dlm stranger yg tak pernah kau tau.
.
hakikatnya, Allah SWT ada bila kau yakin dia ada situ.
.
tiang sokongan bukan manusia;
tapi tuhanmu yg wujud dgn cara dia ada utkmu.
.
innallah ma'ana.
yakin itu.



................................................................


Fully Credit to Fyn Jamal.








1 comment:

  1. Are you looking for free YouTube Subscribers?
    Did you know you can get them ON AUTO-PILOT AND ABSOLUTELY FREE by getting an account on Like 4 Like?

    ReplyDelete