Satu perjalanan yang dinamakan CINTA..




For me...cinta itu ialah satu perjalanan yang boleh membawa perubahan yang besar dalam hidup..
We will start perjalanan kita apabila kita mula menyedari yang kita dah mula suka someone yang dinamakan lelaki..

We liked that person sampai satu masa kita rasa dia adalah orang yang paling penting dalam hidup ni. Perjalanan kita akan sampai di perhentian Heart Broken when we realized that he have someone special..

Di situlah kita akan menghadapi saat berduka keseorangan. Barulah kita sedar yang
Friendship is powerful than Love..
We will spend our time for crying and thingking about him..

But our journey not end here..
Kita tetap akan suka that guy walaupun kita tahu yang dia dah berpunya..
Maybe ini laa yang orang kata cinta tu buta...haha

Cinta itu menyakitkan..tapi hakikatnya..

Love teach us how to lie to our self..
To deal with pain..
To pass night with tears..
and
To hate him with all out heart..




Wahai muslimah..kaum Hawa...bacalah :)




Hye readers.. :) Sekadar perkongsian bersama..
Renungkanlah..



Syeikh Ali Thantawi pernah berkata..

"Wahai putriku.. Demi Allah, jangan percaya kata kata sebahagian lelaki.
Bahawa mereka memandangmu kerana AKHLAK dan ADAB.
Berbicara denganmu seperi sahabat dan apabila mencintaimu hanyalah
sebagai teman akrab..
BOHONG BOHONG..demi Allah dia berbohong!!
Seandainya engkau mendengar sendiri perbualan antara mereka..
Pasti engkau takut dan ngeri..."


Lelaki menghendaki yang paling berharga darimu..iaitu harga diri dan kehormatanmu.
Nasib seorang gadis yang diragut kehormatannya lebih menyedihkan daripada nasib seekor kambing yang dimakan serigala.

Tidak akan ada seorang pemuda yang melontarkan senyumannya kepadamu berbicara dengan lembut dan merayu, memberikan bantuan dan layanan kepadamu kecuali akan ada maksud-maksud tertentu. Setidaknya isyarat awal bagi dirinya bawaha itu adalah langkah awal.

Engkau benar putriku bahawa kaum lelakilah yang mula melangkah menempuh jalan dosa bukan wanita. Tetapi ingat!! Bahawa tanpa kerelaanmu dan tanpa kelunakan sikapmu mereka tidak akan berkeras melangkah laju. Engkaulah yang membuka pintu kepadanya untuk masuk.

RENUNGKANLAH..
Kadang kadang.. Kita sendiri silap dalam menilai seseorang..
Tanpa kita tahu asal usul..tanpa tahu kisah sebenar..
Kadang-kadang..apa yang kita nampak..
Tak semestinya perkara itu betul..
Apa yang kita dengar...Tak semestinya kisah sebenar..
Dunia niy..banyak ceritanya..
Banyak kisahnya..banyak rahsianya...
Jangan pernah kita fikir..kita tahu semuanya..
Sebab..belum tentu kita tahu walau 1% pown rahsia dunia ini..
Jangan menilai sesuatu atau seseorang..hanya dari buruknya..


"Jangan hanya melihat keburukan orang, kerana seburuk buruk dia..ada 1001 
kebaikan yang kamu tidak pernah lihat..." 
-Ustaz Don Daniyal

Sentiasa tersenyum


Hello readers sekalian...lama sungguh tak update blog ini kan..haha
(Ta taw nak update pe..hee)
Sudahkah anda senyum dengan gembira hari ini?? atau anda tersenyum untuk menutup luka??
Kali niy nana nak cakap sal "senyum.."


Senyum tu kadang kala menutup sepi..
Kadang kala menutup luka yang terpendam..
Dengan senyuman..mampu merawat dan menyembuhkan hati..
Walaupun sedikit..walaupun lama..
Tapi cukup untuk merawat sekeping hati yang luka..


Tak kira lar lelaki ke perempuan..
Kasar ke lembut..ganas ke sweet..
Penjahat atau baikk..
Semua orang de hati dan perasaan..
Perasaan untuk mencintai dan dicintai..
Tipu lar kn kalau tak de perasaan tu,,
Walau sekeras mana pown..
Walau se'ego' mana pown seseorang tu.
Hati dan perasaan takkan mampu leh ditipu..
Kita leh tipu semua orang..tapi kita tak mampu tipu diri kita sendiri..

Luka dihati..siapa yang tahu..
Kita hanya mampu tersenyum..tuk menutup luka itu..
Tuk menyembuhkan hati itu..

Senyumlah..walau terpaksa..
Walaupown tak boleh pulihkan hati sepenuhnya..
Sekurang kurangnya...
Dapatlah sembuhkan hati walaupown seketika..
So..senyum ! ! ! ! :D



Gadis..hati bak kaca..



Hye readers!!! Gadis...hati bak kaca..
Kenapa?? Selalu sangat kita dengar...
Tentang gadis yang baru putus cinta..kecewa..dan dan...semua lar...
Hati perempuan kan bak kaca...
Mudah pecah andai terjatuh..
Mudah retak andai terhentak..
Mudah berbekas andai dibiar..

Ada yang bertanya..
"Ustaz, kenapa ya hati perempuan ni kadang-kadang tiba-tiba je rasa sedih tanpa sebab. Ada orang kata syaitan yang ganggu! Ada petua tak untuk elakkan hati kita ni sedih? Kadang-kadang bila bangun pagi rasa sedih, kadang-kadang rasa macam rindu. Tapi tak tau rindu pada siapa!


Answer from Ustaz Azhar Idrus : PERKARA BIASA. HATI PEREMPUAN MEMANG
HALUS, HANYA LELAKI SEJATI YANG MAMPU MENJADI PENAWAR!... "

Perempuan kalau disakiti, sampai bila pun dia akan ingat. 
Mungkin senang dia maafkan. 
Tapi susah untuk dia lupakan...

"Air mata seorang perempuan mungkin boleh mencairkan hati seorang lelaki tapi air mata seorang lelaki belum tentu dapat mencairkan hati seorang perempuan yang telah di sakiti"

Sekeras mana pown seorang gadis tu..tetap gak disudut hatinya sangat lembut..
Ada satu ketika..bila mana seorang gadis susah nak terima..
Saat terjatuh..sangat susah nak bangun..
Saat bersedih..tak mampu nak menangis..
Sedangkan dalam hatinya..parah terluka..
Semua tu..ada hikmah kn..

Gadis..andai satu ketika..kita tahu ia bukan milik kita..
Kita tahu ia hanya sementara..
Kita perlu kuat laluinya.
Bukan hanya putus cinta..
Bukan hanya berhenti kerjaya..
Tapi dalam semua perkara..
Walaupun kita tahu...hati kita bak kaca..
Tapi ia tetap bagai mutiara..yang kita perlu jaga.. :)

Jangan kita menilai sesuatu..
Yang belum kita pasti jalan cerita..
Yang kita tak tahu asal usulnya..
Yang belum pernah kita laluinya..
Sebab..dalam menilai..
Ada khilafnya..ada silapnya..ada kurangnya...